Skriv ut

03.november 2016 - Øystein er tilbake på veien igjen!

ny_trike.jpg

Sommeren 2014 ble Øystein Bastiansen påkjørt av en bil like ved Flekkefjord. Han bestemte seg for å komme tilbake på sykkel- dog med 3 hjul. Les hans spennende historie her.

Å kjøre MC er rekreasjon for meg!

I cirka 10 år har jeg hatt motorsykkel. Jeg tok MC-lappen som 40-åring, og jeg kjøpte faktisk min første motorsykkel før oppkjøring, forteller Øystein Bastiansen.

Hans siste sykkel var en Honda Goldwing 1500, og med denne skulle han på en ukes ferietur sammen med en kompis. Målet var Danmark, for så å kjøre over Øresundbroen og gjennom Sverige på tur hjem til Bergen. Så langt kom han ikke. 

Ulykken som endret alt
Lørdag 14. juni 2014 klokken 12:47 får politiet beskjed om en trafikkulykke i nærheten Skjeggestadtunnelen på E39 i Flekkefjord. En 47-år gammel MC-fører fra Bergen er kritisk skadet, og blir fraktet fra skadestedet i luftambulanse.

I mer enn tre måneder lå han på sykehus, først i Stavanger og senere på Haukeland. Ved sykehuset i Stavanger ble det konstatert at begge ankler var knuste og det samme var begge håndledd. Det var brudd i tre ryggvirvler, høyre overarm var knekt rett av og venstre skulder var fullstendig knust. De «gode» nyhetene er at det ikke er skader på hode eller ryggmarg.

Stål i ben og armer …
Alt ble operert, med unntak av venstre skulder. Denne type inngrep mente legene at Haukeland hadde bedre ekspertise på. Det ble også gjort en bukoperasjon, da man var redde for indre blødninger eller skader på indre organer.

16 operasjoner har det blitt, så langt. Både håndledd og ankler måtte reopereres da han endelig ble overført til Haukeland sykehus. Der ble det også satt inn skulderprotese i venstre arm. Røntgenbildene viser nå mengder av metall i store deler av kroppen. Her skal det nok pipe godt i sikkerhetskontrollen på Flesland når han endelig er klar til å reise på tur igjen.

Kjemper for livet
En så stor påkjenning for kroppen får ofte flere konsekvenser, og i tillegg til alle brudd- og knusningsskader kjemper han for livet mot alvorlige infeksjoner, blodforgiftning og blodpropp. Ulykken har også gitt permanente hørselsskader og han bruker i dag høreapparat på begge ører. Men han overlevde! 

Vil og skal tilbake
Etter tre lange måneder i sykehussengen ble jeg overført til rehabilitering på Nordås. Her gikk dagene med til trening. Alt måtte læres på nytt – ikke minst det å gå, men jeg måtte også trene på dagligdagse ting som å lage kaffe og skjære brød. Jeg vil rose de som hjalp meg med opptreningen på Nordås. De gjør en kjempejobb både faglig og menneskelig, mener Øystein. 

Etter seks uker på Nordås fikk han endelig komme hjem, men det går et år før han er klar for å begynne i arbeid. Treningen fortsetter, både hos fysioterapeut, i terapibasseng og på egenhånd.

Det hadde vært vanskelig å nå målet om å komme tilbake i arbeid dersom han ikke hadde hatt kontorjobb. Han har enda ikke fått tilbake muskelstyrken han hadde før ulykken. Han har kroniske smerter og balansen er ikke helt som den var.

Likevel MC redder drømmen
Det gikk nærmere to år før jeg seriøst vurderte ny sykkel. Jeg måtte innse at tohjuling kanskje var en uoppnåelig drøm, men husker triken som Kjell Ove (teknisk sjef i Likevel MC Norge)  av og til hadde med på MC-ravnkjøring i klubben. Jeg finner også noen kule triker på nett, men har lyst til å prøve før jeg kjøper, sier Øystein.

Kjell Ove stiller opp med Likevel MC sin trike og Øystein får prøvekjøre. Han er solgt. Og best av alt; man kan låne triken dersom man er medlem i klubben. Der og da melder Øystein seg inn i Likevel MC.

Stilig sykkel på tre hjul
Øystein kjører turer, pusser og polerer og koser seg med å endelig være på hjul igjen. Men selv om det nå står en trike på tunet slipper ikke tanken på egen sykkel taket. Etter litt mer leting på nett dukker det opp en Honda Goldwing 1800 EML til salgs hos LilleRolfs i Arendal. En kort konferering med konen og det er avgjort – det blir sykkel. 

Når dagen endelig kommer setter han seg på flyet fra Bergen med kun kjøreutstyr i bagasjen. Endelig skal han få sin egen motorsykkel igjen. Tanken på egen sykkel har vært en stor og viktig motivasjonsfaktor de siste årene.

Triken hever livskvaliteten min
Han har etter hvert måtte innse at han nok aldri blir helt som før. Ting han tidligere klarte må han nå ha hjelp til, og det har ikke vært lett å komme til en slik erkjennelse for en som alltid har vært selvhjulpen med alle praktiske oppgaver både i og utenfor huset.

P.S. Føreren av bilen og hennes passasjer kom uskadde fra ulykken, og føreren er dømt i Lister tingrett.

Om dommen:

http://www.fvn.no/nyheter/lokalt/Kvinne-domt-etter-kollisjon-mellom-bil-og-MC-448726b.html

https://www.nrk.no/sorlandet/domt-etter-bilulykke-1.12919274